РОЗВИТОК НАУКОВИХ ПАРКІВ ЯПОНІЇ ТА КИТАЮ: ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

  • Тетяна Постригань Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33731/12018.155995

Ключові слова:

науковий парк, наука, правове регулювання, високі технології, інновація

Анотація

Стаття розкриває важливі історико-правові аспекти створення та діяльності науко- вих парків у Японії та Китаї. Автором розглянуто законодавство Японії та Китаю з питань діяльності університе- тів, процедури інвестування для бізнесу, технологічних інновацій, податкові пільги, звільнення експортних операцій від мит і експортних податків, права на інтелектуальну власність, отриману при державному фінансуванні розробок та інших питань. Автором простежується історія розвитку наукових парків у Японії та Китаю з мо- менту їх створення до сучасності. Розглянуті інноваційні структури та їхні особливо- сті. Проведено аналіз досліджень вчених щодо державно-правового регулювання вищої освіти, дослідних закладів і наукових парків. Охарактеризовано сучасний стан і тенденції діяльності наукових парків в Японії та Китаї.

Біографія автора

Тетяна Постригань, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького

кандидат юридичних наук, доцент

Посилання

Мироненко В. П., Поливанова М. В. Аспекти формирования технопарка как многофункционального комплекса. Вісник Донбаської національної академії будівництва і архітектури. Випуск 2014–2 (106). С. 134.

Уханова І. О. Розвиток технопаркових структур в системі забезпечення державної інноваційної політики в Україні.: дис. Одеса, 2014.

Иванов А. Инновации в строю. URL: http://www.kommersant.ru/doc/666549.

The world’s 50 innovative companies. New York: Fast company, 2011. URL: http://www.fastcompany.com/most-innovative-companies/2011.

Мазур О. А., Стогній В. С., Осадча Н. В.. Технопарки Китаю. Наука та інновації. 2006. Т 2. № 3. С. 127–134.

Посольство України в Китайській народній республіці та в Монголії за сумісництвом. URL: http://china.mfa.gov.ua/ua/ukraine-cn/science.

Шляхи розвитку української науки. Інформаційно-аналітичний бюлетень. Додаток до журналу «Україна: події, факти, коментарі». 2017. № 3 (136). С. 46–47.

Зовнішньоекономічна діяльність: підприємство – регіон: монографія. /за ред. Ю. Г. Козака. К.: ЦУЛ. 2016, С. 141.

Климова Т. В. Сравнительная характеристика становления инновационной политики США и Японии. Вісник Дніпропетровського університету. Серія «Менеджмент інновацій», 2015. Випуск 5. С. 70–79.

Аль-Хураші А. Б. Організація технополісів як ефективної інноваційної форми управління містом. Ефективна економіка. 2014. № 7.

Войнова Є. І. Інновації в системі міжнародних економічних відносин. Одеса: ОНУ, 2014.

Илляшенко Н. С., Міцура О. О. Розвиток національної інноваційної системи України як перспектива виходу на мировий ринок. Актуальні проблеми економіки, 2013. №5 (143). С. 83–94.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-02-27

Номер

Розділ

Статті